Hoppa till sidans innehåll

Utrustning för orientering


Utrustning för ungdomar

 

Skor:

Det finns speciella orienteringsskor, som har dobbsula med eller utan hårdmetalldubbar. Hårdmetalldubbarna ger bättre fäste i stenig terräng och på berghällar i vått väder men gör ingen större nytta förrän i tävlingsklass för 15-16 åringar. Orienteringsskor är lätta, tar inte åt sig så mycket vatten och behåller stabiliteten i blött väder. Orienteringsskor är förhållandevis dyra och det finns inga speciella juniormodeller. Ett bra och prisvärt alternativ för ungdomar är grus-fotbollsskor. De finns i juniormodeller till bra pris.

 

Kläder:

Vid orientering måste man ha kläder som täcker ben och bål, dvs långbyxor och minst kortärmad tröja måste användas. Detta finns angivet i tävlingsreglerna och orsaken är att undvika rivsår.

 

Det finns speciella tröjor för orientering, men tunna funktionströjor i syntet-material fungerar bra. Det är bra att undvika tröjor som tar åt sig mycket vatten i regnigt väder och blir tunga. Tröjor i bomullsmaterial bör undvikas. Klubben säljer en vit/svart träningströja med klubbtryck på ryggen för 100 kr, rekommenderas!

 

Tävlingskläder beställer vi vid en gemmensam beställning, vart annat eller var tredje år. Anledning till att vi måste samla ihop till en gemmensam beställning är att tillverkarna kräver ett minimum antal vid beställning. Tävlingskläderna är ganska dyra och vi kan inte ligga ute med pengar för att ha ett lager.

 

För orientering används antingen tights eller tunna nylonbyxor. Det går också bra att använda andra långa tunna träningsbyxor i syntet-material som inte tar åt sig mycket vatten i regnigt väder och blir tunga. Till klubbens tävlingsdräkt använder vi helt svarta byxor, vilket gör att det går att köpa vilket märke som helst efter tycke och smak och ändå vara enhetlig med de andra i klubben.

 

Kompass

Den viktigaste utrustningen och hjälpmedlet vid orientering är kompassen, som används för att passa kartan. Det som används är tumkompass. Man bör redan från början skaffa sig en stabil och stadig kompass. Om man är högerhänt håller man karta och kompass i vänster hand. De kompasser som är mest prisvärda är från Moscow Compass. Det finns olika modeller, en lite billigare typ 11 som kostar ca 350 kr, övriga modeller kostar ca 450-500 kr. Typ 11 är tillräckligt bra. Ungdomar bör välja modellen där tummen hamnar utanför kompassen, (U-format urtag för tummen).

instruktion för tumkompass

 

Stämplingsbricka

Det finns två olika system som är godkända för tävling. Sportident och Emit. Emit är ett äldre system som inte används i Medelpad. Alla klubbar i Medelpad använder Sportident. Klubben har lånebrickor som man får lånda vid träningar och klubbtävlingar. Vid större tävlingar kan man hyra bricka för några tior om man inte har en egen. Det finns ingen anledning att köpa egen bricka innan man har börjat tävla ofta.

 

Var köpa

Orienteringsutrustning, kompasser, skor och kläder kan man köpa på större tävlingar, eller via web-butiker. Nedan finns ett urval av leverantörer av orienteringsutrustning.

 

Lokalt har Team-Sportia i Birsta ett viss utbud av orienteringskläder och orienteringsskor.

Bland webbutikerna rekommenderas Letro, orienteringsspecialisten eller NC-sport.

Letro Sport  (bredast sortiment)
Orienteringsspecialisten (bra sortiment, butik på kungsholmen i Stockholm)
SportIdent (stämplingsbrickor etc)
SM Sport (brett sortiment)
NC Sport (brett sortiment)


Skidsport Bromma (alpint och längdskidåkning)
Tony Pölder Sport  (längdskidåkning)

 

 

Sportlampan (Pannlampor med svensk återförsäljare till bra priser)

Dealextreme (Billiga pannlampor)

Lamporna:

Original DX-lampa

Musse Pigg 

DX-lampa med bättre men större batteri

DX-lampa med mer ljus och billigare (finns i tre andra varianter)

Tillbehör: El-kontakt Förlängningssladd

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:47

Inbetalningar till Njurunda OK:

Bankgiro: 555-3862 

Swish: 123 419 95 50

Handla på nätet, tjäna pengar till vår klubb via: 

Sponsorhuset

Se hit alla som använder Chrome på er dator! 

När du aktiverar detta plugin i datorns webbläsare så får du automatiskt tillbaka pengar när du handlar från över 500 nätbutiker som tex CDON, Hotels.com, Adlibris. Pengarna du får tillbaks delas mellan dig och Njurunda OK.

  

Vädret Njurundabommen

 

Anmälningar och resultat för Njurundalöpare i Eventor

 

 

Postadress:
Njurunda OK - Orientering
Eva Olsson, Bryggaregränd 9A, 1201
86231 Kvissleby

Besöksadress:
Guldvägen 31
86240 Njurunda

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link

Se all info